EEN NIEUWE KOERS VAREN

16.12.2009

DE MEEST GESTELDE VRAGEN...

Bijna zes jaar heb ik De Kunstkamer als galerie in Gouda gerund en ik kijk terug op een heel goede, interessante en ook leerzame periode. Vele kunstwerken hebben hun weg gevonden naar nieuwe eigenaren en vele kunstenaars konden hun werk daar afzetten. Er is ook in die tijd veel kunst gerestaureerd en ingelijst. Ik tel mijn zegeningen en ben dus blij dat ik die periode heb gehad. Ik vond het daarna een goed moment om nieuwe wegen in te slaan.

 

Waarom ben je met De Kunstkamer als galerie in Gouda gestopt?

 

Toen ik met De Kunstkamer van start ging, heb ik besloten dat ik het in ieder geval voor vijf jaar wilde doen. Daarna wilde ik kijken of en zo ja hoe ik verder zou willen. In het najaar van 2006 waren die vijf jaren om, maar ik besloot toen om er nog een jaar aan vast te knopen. Het ging beslist niet slecht met De Kunstkamer, juist over de laatste periode was ik heel tevreden. Maar ik zag steeds meer redenen om het anders te gaan doen en wil daar wel iets over kwijt aan geinteresseerden.

 

Hoe ben je je koers gaan wijzigen?

 

Graag wilde ik het Kunstkamerwerk op een andere manier en ook vanuit een andere plaats voortzetten. In de eerste plaats wil ik graag kunst blijven in- en verkopen. Een interessante mogelijkheid is het inkopen van beschadigd oud werk op veilingen, vervolgens dat werk restaureren en weer doorverkopen op veilingen.

Een ander idee was het opzetten van een nieuwe website waar al het werk dat we in huis hebben op wordt aangeboden; via internet dus. Op die manier kan ik de kunstenaars die ik al die jaren heb vertegenwoordigd onder de aandacht van potentiële klanten blijven brengen.

Op het terrein van verkoop via internet is via Ebay ook van alles te ondernemen. Verder heb ik na bijna zes jaar ‘Kunstkameren' een heel netwerk aan contacten overgehouden. Er zijn vaste klanten waaraan ik kan blijven verkopen. Er zijn ook klanten die me restauratiewerk  blijven bezorgen en vanuit het atelier kan ik inlijstingen blijven doen. En natuurlijk ben ik bezig vanuit die nieuwe plek mijn netwerk verder uit te breiden.

Ik kan ook weer cursussen gaan geven en hoop meer tijd over te hebben om zelf te schilderen en fotografisch werk te maken. Al met al denk ik op de nieuwe manier voldoende financiële bronnen aan te kunnen boren, zonder de extra vaste lasten. Al lukte het om met De Kunstkamer in de oude vorm een aardige omzet te maken, er gingen altijd weer veel vaste lasten van af. Denk alleen eens aan de verzekeringen en de hoge energiekosten...

 

Kun je de mensen via een winkel niet veel directer bereiken ?

 

Ik heb in die jaren met de Kunstkamer inderdaad veel mensen bereikt, maar hoop dat te kunnen blíjven doen. Het is goed om erbij stil te staan dat je daar geen winkelpand (meer) voor hoeft open te stellen. De manier waarop mensen kunst aanschaffen is erg veranderd de afgelopen jaren. De hele kunsthandel wordt steeds meer overgenomen door veilingen en internet. Vroeger liepen mensen stad en land af om iets te vinden en lieten zich adviseren door een deskundige. Dat zie je nu niet meer zo. De tijden zijn sneller, mensen zijn druk, surfen meer en meer op internet en zijn mondiger. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld ook beurzen waar ze in korte tijd veel werk kunnen zien en dat met elkaar kunnen vergelijken. De galerie waar iemand zit te wachten op een klant zal meer en meer gaan verdwijnen. Het is natuurlijk jammer dat mooie exclusieve winkels er straks niet meer zijn en ik vind het ook wel een verschraling, want het gaat ten koste van intermenselijk contact, maar het is waarschijnlijk een onomkeerbaar teken van de tijd. Ik moet en wil er in mee gaan, zodat de in- en verkoop van kunst financieel rendabel blijft. Door via internet te verkopen bestrijk je de hele wereld en zijn er dus veel meer mogelijkheden voor verkoop.

 

Waarom Utrecht?

 

Utrecht trekt me al een tijd. Het is een leuke en levendige stad waar van alles te doen is, ook op het culturele vlak. De stad is heel centraal gelegen, en dat is ook erg prettig, ik heb inmiddels klanten op allerlei plaatsten. Vanuit het nieuwe ruime atelier, dat op afspraak kan worden bezocht, kan er van alles gebeuren. Ik zie vele mogelijkheden en maakte met enthousiasme een doorstart.

 

Mis je Gouda ook nog?

 

Natuurlijk mis ik Gouda en de vele spontane contacten die ik daar, mede door De Kunstkamer, heb opgebouwd, soms nog wel. De afstand is klein, dus gelukkig ben ik vanuit Utrecht snel in Gouda en ik blijf betrokken bij een aantal mensen en bij enkele organisaties waar ik deel van uit maak. Gelukkig komen mijn Goudse vrienden en contacten ook regelmatig naar Utrecht.

 

Wat gaat er verder nog gebeuren?

 

Ik kan vooruit met De Kunstkamer nieuwe stijl en hoop op het opnieuw aantrekken van de economie. Kunst is een passie van mij en het maakt me blij ermee bezig te zijn en te blijven.

 

Terug
© 2018 De Kunstkamer Utrecht. Admin